Til alle motstandere av Tinder


Dato: 31. juli 2016
Skribenter: Aurora Brunvoll og Ingunn Mjønerud

Hadde du spurt unge for noen år siden om de kom til å drive med internettdeiting i fremtiden ville svaret garantert vært nei. Noen ville kanskje vurdert det hvis de rundet tretti og fortsatt var single, men i 20-årene hadde de fleste av oss antakeligvis ikke stresset med det. Så kom Tinder – den overfladiske applikasjonen hvor du velger partner som om det skulle vært sjokolade i butikkhylla. Eller er det så enkelt?

Vi må innrømme at vi var skeptiske i begynnelsen, selv om vi til slutt måtte se oss nødt til å teste ut det alle pratet om. Etter å ha brukt applikasjonen en stund, vil vil slå et slag for Tinder. Vi møter fortsatt en del stigma når vi forteller at vi bruker applikasjonen, men den trenger ikke være så overfladisk og utseende-orientert som mange mener.

Et bilde sier mer enn tusen ord.

Vi vet at det er en klisjé, men det ligger faktisk noe i dette uttrykket. Gjennom bildene en person velger ut på Tinder kan du lære mye mer om en person enn bare hvordan hen ser ut. Liker hen å gå tur i fjellet ser du kanskje et naturbilde, liker hen festing er det kanskje flere bilder fra den settingen i stedet. For ikke å snakke om det som faktisk er skrevet i profilen, om du tar deg tid til å lese kort info og felles interesser på Facebook. Enhver ikke-skrivende person i vår sikt får et raskt nei. Om ikke han er utrolig kjekk da, selvfølgelig.

For ja, vi må innrømme det – det er overfladisk. Ikke ulikt hvordan man er ute på byen en torsdag kveld, når man finner seg én spesiell person i kikkerten uten å vite noe om hen. Dersom applikasjonen brukes riktig kan du klare å finne likesinnede ved å se på de maks fem bildene en person har valgt å representere seg selv med.

Hvilke bilder en person velger ut sier mye mer om en person enn hvordan hen ser ut. Det forteller om hvordan denne personen ønsker å bli oppfattet og hva slags liv hen ønsker å leve. Selvfølgelig er det nødvendig å møte personen i ‘det virkelige liv’ for å finne ut om forhåndsdømmingen stemmer. Uansett gjør eventuelle stevnemøter at du møter flere mennesker enn det du normalt ville gjort, i en hverdag uten Tinder.

En kombinasjon.

En kombinasjon mellom tilfeldigheter og datateknologi er kanskje det beste, og ikke så vanskelig å få til som en skulle tro. Undertegnede møtte kjæresten tilfeldig på byen, og vi kom i snakk siden vi allerede hadde pratet litt på Tinder. Oslo er Norges største by, men etter snart ett år her har vi funnet ut at ikke den heller er spesielt stor. Sannsynligheten for å møte på noen du har snakket med eller truffet på Tinder er derfor stor. Denne synsingen er riktignok basert på at dere har noen av de felles interessene og liker de samme utestedene, men det er vel noe du vil ha med en potensiell partner uansett.

Vi går ikke på stevnemøter.

“Hvorfor skal jeg gidde å bruke Tinder hvis det beste er å møtes i det virkelige liv uansett?”, tenker kanskje du da. Som nordiske og delvis introverte kan Tinder være det lille dyttet vi trenger for å komme i kontakt med fremmede. Nordmenn er kjent for å ha en annerledes stevnemøtekultur enn resten av Europa. Vi går rett og slett ikke på stevnemøter, i følge bloggeren Thyra10.

[…] Skandinavere går ikke på stevnemøter. Vi har knapt nok et ord for det. Det skandinaviske ordet for å ‘date’ er svært gammeldags og et ord bestemoren min muligens brukte, men sannsynligvis ikke, for jeg tror heller ikke hun gikk på stevnemøter. Så de få gangene vi har behov for å bruke ordet ‘date’ (vanligvis for å beskrive noe utlendinger gjør) bruker vi det engelske ordet. *

Synes du vi bruker rare ord, som stevnemøter, ståoppkomikk og rullebrett?

 

Vi velger å bruke det norske ordet for ‘å date’, selv om det av noen kan oppfattes gammeldags. Grunnen til dette er at vi er glad i det norske språket og synes det bør brukes. Derfor har vi tatt i bruk gamle og gode norske ord, i tillegg til Språkrådets norske avløserord, i stedet for å skrive de engelske fremmedordene vi nordmenn ofte tyr til.

 

I denne artikkelen:
en date
= et stevnemøte

å deite
= å date (som verb)

* Emneknaggens lille ordbok

Synes du vi bruker rare ord, som stevnemøter, ståoppkomikk og rullebrett?

 

Vi velger å bruke det norske ordet for ‘å date’, selv om det av noen kan oppfattes gammeldags. Grunnen til dette er at vi er glad i det norske språket og synes det bør brukes. Derfor har vi tatt i bruk gamle og gode norske ord, i tillegg til Språkrådets norske avløserord, i stedet for å skrive de engelske fremmedordene vi nordmenn ofte tyr til.

 

I denne artikkelen:
en date
= et stevnemøte

å deite
= å date (som verb)

Illustrasjon: Nicholas Lund

I følge kanadieren Julien S. Bourelle, mannen bak The Social Guidebook to Norway, foregår de norske stevnemøtene i en litt annerledes rekkefølge enn den internasjonale standarden. Den internasjonale måten å gå på stevnemøter på følger illustrasjonene øverst i kronologisk rekkefølge; fra “Hei” på gata eller i gangen, til stevnemøte nummer én, to og tre. Og deretter til sengs dersom alt går bra. Den norske stevnemøtekulturen derimot går som oftest fra “Hei” (ute på byen riktignok) til siste etappe, og deretter til et stevnemøte eller to hvis man fortsatt har sansen for hverandre dagen derpå.

Jo, nå går vi på stevnemøter.

Tinder og Happn har endret nordmenns stevnemøtekultur, rett og slett. Vi kan møte andre mennesker uforpliktende til en kaffe eller en øl, for å se om vi faktisk liker denne personen som vi er litt interessert i. Så til alle dere som nekter å bruke applikasjoner som Tinder fordi det er overfladisk – dere aner ikke hva dere går glipp av. Vi stemmer for at det bare er å hoppe ut i det, man har ingenting å tape på å i det minste prøve et par stevnemøter før man dømmer alt nord og ned. Alt i alt konkluderer vi med at Tinder fører til at man møter flere mennesker enn man ellers ville gjort – det kan vel ikke sies å være noe annet enn et positivt tilskudd i hverdagen til en litt innesluttet nordmann- eller kvinne!

Visste du at sannsynligheten for å få svar på første melding på Tinder er 30% større dersom du sender en GIF i steden for tekstmelding? Vi vet ikke om dette kan oversettes til den norske bruken av Tinder, siden datingkulturen i USA er nokså annerledes enn i Norge, men egen erfaring tilsier at GIF’er både er morsomme å få og sende.

* I følge tall Tinder selv har kommet med.

Morsomme fakta (*fun fact)

Visste du at sannsynligheten for å få svar på første melding på Tinder er 30% større dersom du sender en GIF i steden for tekstmelding? Vi vet ikke om dette kan oversettes til den norske bruken av Tinder, siden datingkulturen i USA er nokså annerledes enn i Norge, men egen erfaring tilsier at GIF’er både er morsomme å få og sende.

* I følge tall Tinder selv har kommet med.

Synes du vi bruker rare ord, som stevnemøter, ståoppkomikk og rullebrett?

 

Vi velger å bruke det norske ordet for ‘å date’, selv om det av noen kan oppfattes gammeldags. Grunnen til dette er at vi er glad i det norske språket og synes det bør brukes. Derfor har vi tatt i bruk gamle og gode norske ord, i tillegg til Språkrådets norske avløserord, i stedet for å skrive de engelske fremmedordene vi nordmenn ofte tyr til.

 

I denne artikkelen:
en date
= et stevnemøte

å deite
= å date (som verb)

* Emneknaggens lille ordbok

Synes du vi bruker rare ord, som stevnemøter, ståoppkomikk og rullebrett?

 

Vi velger å bruke det norske ordet for ‘å date’, selv om det av noen kan oppfattes gammeldags. Grunnen til dette er at vi er glad i det norske språket og synes det bør brukes. Derfor har vi tatt i bruk gamle og gode norske ord, i tillegg til Språkrådets norske avløserord, i stedet for å skrive de engelske fremmedordene vi nordmenn ofte tyr til.

 

I denne artikkelen:
en date
= et stevnemøte

å deite
= å date (som verb)

The Social Guidebook To Norway

Mer fra «I vinden»

Følg oss på Facebook

Få med deg tips om arrangementer, ny musikk og våre nyeste artikler.

Categories: I vinden

Leave a comment